Zamyšlení svatebního fotografa

Zamyšlení svatebního fotografa

Všechny vás srdečně zdravím!

Ufff, já vím, je to delší počtení. Leč alespoň všem budoucím nevěstám bych s hrdostí a jistotou mně vlastní doporučoval článek přečíst (už jen proto, že jsem se s tím psal :) )

Čím dál častěji na mě na Facebooku vyskakují dotazy v různých foto skupinách:

"..kamarádka po mně chce nafotit svatbu, zvládnu to?"

Má odpověď: "Asi ano. Do té doby, než se něco pokazí.."

Neodpustím si zamyšlení, v čem se liší služby placeného profesionálního svatebního fotografa od služeb “za svíčkovou a úsměv na tváři”.

Dokud je to pouze o fotkách, je souboj více méně daný technikou, zkušeností a talentem. Do té doby klidně vše dobré. Problém nastane, když nastane problém.

Mou prací, jakožto profesionála, je zaručit jistotu výsledku za všech okolností, tj. eliminovat možné problémy na absolutní minimum.

Co pro to dělám? Neustále investuji a inovuji.

- můj fotoaprát nejen že umí tvořit paradní fotky, ale všechny ty neopakovatelné momenty ukládá hned na dvě paměťové karty - tj. vše mám 2x. Kdyby jedna karta umřela, což se opravdu bohužel stává, stále je tu druhá se stejným obsahem

- nejen že mám jeden takový fotoaprát, ale mám rovnou dva. Pokud by jeden bohužel odešel v průběhu svatby, mám po ruce další, totožný a jede se dál!

- mám takové pokrytí objektivy, abych v případě, že jeden vypoví službu, dofotil svatbu bez rozdílu s těmi dalšími - nepoznáte nic a já to na sobě nedám znát - přece se nenechám rozhodit maličkostí :)

- nikdy mi nedojde energie - nejen mně jako fotografovi, ale ani ve foťáku, protože mám dostatek baterií, abych s vámi byl klidně 15 hodin v kuse i na odlehlém ostrově bez elektrické energie :)

- pokud už je nezbytné použít blesk, nemám jeden, ale dva - kdyby opět jeden vypověděl službu .. či bylo potřeba něco svítit z dvou míst zároveň

- na svatbu nejdu bez náhradního oblečení a bot - fotit v dešti je krásné, ale prožít v mokrém celý den nemá smysl - leč potřebuje-li to fotka, zmoknu - já i moje technika. Není potřeba se o ni bát, zvládneme to. Perfektní fotografie je vše, ostatní jde stranou

- je super prožít skvělou svatbu s nespočtem rozmanitých momentek - jen pak je nutné to celé někde spolehlivě uložit. Mé svatby jsou bezpečně uloženy na třech různých místech. Když se externí disk pokazí, pořád existují další kopie

- největším zlem je doprava - proto jezdím na svatby s dostatečným předstihem - ušetřený čas pak využívám k prozkoumání okolí, i toho vzdálenějšího, abych měl vždy vytipována top místa pro naše společné focení

… nabídne li toto, společně s kvalitními fotografiemi i kamarád kamarádky či kolega z práce, pak je jen hloupý, že si říká honorář pod své investice a vynaložený čas. Nenabídne-li kamarád odvedle záruku, že v případě problému bude stále fungovat v pohodě dál, pak stojí za zvážení, zda zrovna vaše svatba má být tou pokusnou, která se teoreticky obejde bez finálních snímků. Neb stát se může cokoli. A stává se cokoli. Risknete to?

Mluvte se svými svatebními fotografy/fotografkami o tom, jaké záruky v případě problémů s technikou mají. Je to podstatná část jejich práce a zejména klidného průběhu svatebního dne - vědět, že vše klape, i kdyby neklapalo. :)

Přeji všem - snoubencům, kamarádům kamarádů, fotografkám, fotografům všech úrovní - aby jejich nejdůležitejší dny byly vždy bez problémů a s minimálními riziky, že se na svatbě něco nepovede.

Honza

www.honzajezdik.com

www.facebook.com/jezdik.photo