Fotografický workshop: Svatba + Lightroom

Fotografický workshop: Svatba + Lightroom

Úvodní slovo:

Jsem profesionální fotograf a na volné noze působím od roku 2011. První svatbu jsem nafotil v roce 2006 - od té doby jsem nafotografoval přes 500 svateb napříč celou republikou, v Německu a na Novém Zélandu. Mám jasné povědomí o tom, jak nafotografovat svatbu tak, aby vše vyšlo co nejsnáze. Jak eliminovat tvůj stres a z něho pramenící fatální chyby. K svatební, či jakékoli jiné reportážní/portrétní fotografii patří bezesporu i úprava nafocených snímků. Pracuji primárně s formátem RAW v programu Adobe Lightroom Classic - je nezbytnou součástí mého fotografického workflow.

Koncept kurzu:

Jednodenní intenzivní workshop je určen všem, kteří fotí (či touží fotit) svatby komerčně a rádi by si osvojili techniky a uvažování pro co nejsnazší působení v této fotografické kategorii. Popovídáme si o správném profesionálním vystupování a uvažování při komerční svatební zakázce, včetně fotografování s figuranty v exteriéru. Probereme komplexní postup postprodukce, kde si i upravíme konkrétní snímky od A do Z.

Celý workshop bude rozdělen do 2 hlavních bloků: Svatební workflow & Adobe Lightroom Classic.

Popis workshopu:

  • místo konání: Hradec Králové
  • termín: 6. duben 2024 (sobota)
  • cena: 5000 Kč / osoba

  • kompletní kurz je určen mírně až středně pokročilým fotografům a fotografkám - ideálně se zaměřením na svatební či portrétní fotografii

  • blok o Adobe Lightroom je určen alespoň mírně pokročilým uživatelům Adobe Lightroom Classic (budeme se primárně pohybovat v Develop menu - kurz počítá s tím, že již umíš naimportovat fotografie do LrC a exportovat je hotové ven z LrC)

  • maximální počet účastníků je 10. Minimální počet je 5 účastníků

Harmonogram:

  • 8:30 - 10:00 výklad: co řešit před svatbou, průběh svatebního dne a jeho momenty, nezbytné vybavení a jeho úloha ve svatebním dnu, komunikace a vystupování na svatbě, jak vytvořit časový harmonogram svatby

  • 10:15 - 11:15 výklad: tipy a triky na pohodový průběh, nejčastější kompoziční chyby, kompoziční uvažování

  • 11:15 - 11:45 diskuze / dotazy

  • 12:00 - 13:00 společný oběd (není v ceně)

  • 13:15 - 15:15 praxe základních postupů fotografování portrétu/celé postavy v exteriéru, práce se světlem a jeho vnímání. Reálné fotografování s dvojicí figurantů (nebudou ve svatebním) - romantické pozice, umístění v rámci lokace, pózování s ohledem na zdroj světla. Komunikace s párem

  • 16:00 - 19:30 konkrétní ukázka mé práce při úpravě fotografií v programu Adobe Lightroom Classic:

    - komplexní úprava fotografie od RAW po snímek pro klienta
    - lokální expoziční i barevné úpravy fotografie
    - hromadná aplikace na více snímků v LrC
    - využití umělé inteligence AI pro zjednodušení práce v LrC

    Celý podvečerní blok je zaměřen zejména na finální lokální úpravy jednotlivých snímků a jejich aplikaci na další sérii fotografií (Develop modul)

    Budeš-li mít s sebou počítač s LrC, poskytnu ti totožné RAWy, abys mohl/a kontinuálně zkoušet stejné úpravy, jako dělám já. Není to však zcela nezbytné - postačí mě klidně sledovat a dělat si poznámky k tomu, co a jak dělám a zejména proč to tak dělám :)

Detail kurzu:

  • můžeš s sebou mít přenosný počítač s nainstalovaným Adobe Lightroom Classic (zkontroluj si, že pracuješ skutečně s verzí Classic s poslední aktualizací)

  • vezmi s sebou fotografickou výbavu (DSLR/bezzrcadlo + objektivy) - budou se hodit při venkovním focení našich zamilovaných figurantů

  • místem kurzu je Hradec Králové, kurzy probíhají v uzamykatelné učebně s wifi, dataprojektorem a klimatizací. Možnost parkování v blízkosti učebny.

Ukázkové fotografie před úpravou a po úpravách k prohlédnutí zde: Before and After
Reference od účastníků workshopu z minulých ročníků: k pročetení na konci článku.

Cíl kurzu:

  • po absolvování kurzu bys měl/a být plně připraven/a na vstup a pohotovější fungování během svatebního dne, včetně zvládnutí pokročilejších postupů v postprocesu a barevné manipulaci s tvými fotografiemi

  • ovládneš lokální expoziční a barevné úpravy v Adobe Lightroom Classic pro zjednodušení a zrychlení tvé práce a zejména pro vylepšení tvých výsledných fotografií

  • řekneme si, jak komunikovat s novomanželi i se svatebčany, jak v průběhu dne, tak před samotnou svatbou

  • probereme zásadní kompoziční chyby u (svatební) fotografie, zaměříme se i na vnímání světla a jeho důležitost

  • svatební fotografie má to specifikum, že nelze zopakovat a začít fotit znovu - zároveň je velmi silnou emotivní vzpomínkou, která si zaslouží kvalitní uchování ve fotografiích. Po mém workshopu budeš schopen/schopna eliminovat rizika chyb na minimum a zvládneš jim předcházet. Zároveň tě naučím uvažovat v souvislostech, aby průběh svatebního dne pro tebe nebyl stresem, ale pohodovou a úspěšnou prací

  • mým cílem je ukázat vše, co jsem se za působení ve fotografickém řemesle naučil. Tvoji cestou by neměla být kopie toho, jak to dělám já, ale snaha pochopit principy a ovládnout je. Najít si svou vlastní cestu, která ti  zajistí spokojené klienty a radost z podnikání

  • celý jednodenní kurz je nekonečně dlouhá rychlá jízda - připrav si poznámkový blok, záložní propisku a barevné fixy. :) Vítám jakékoli nevšední dotazy a hodně otevřenou mysl. Nejzásadnější je, abys odjížděl/a s pocitem, že teď se na svatební či jakékoli komerční focení těšíš a úpravy fotografií posuneš o několik úrovní dál

Cena 5000 Kč za celodenní workshop je v plné výši splatná předem, až poté je místo pevně zabookováno.

Během celého dne je zdarma k dispozici drobné občerstvení, káva, čaj a nealko nápoje.

O mně a kontakt:

  • máš-li o fotografický workshop zájem či jakýkoli dotaz k jeho konceptu/průběhu, kontaktuj mě prosím na mailu: jezdik.fotograf@seznam.cz
  • pokud mě osobně či zprostředkovaně neznáš, přesto jsi se dostal/a až sem :) , tak informace o mé osobě nalezneš zde. A mou fotografickou práci na homepage tohoto webu.
  • IČO: 76054195, nejsem plátce DPH

Těším se na osobní setkání, Honza

REFERENCE Z PŘEDCHOZÍCH KURZŮ:

_______________________________________________________________________

"Honzův workshop jednoznačně doporučuji. Byla sem již na více workshopech, ale nikde jsem nebyla spokojená jako u něj. Odpověděl na veškeré dotazy, ukázal jak si práci ulehčit a na co si dát pozor. Pro mě TOP fotograf, který svoji práci miluje a ví co dělá. A vážně dokáže naučit a posunout člověka dál."

ZUZANA KUBÍČKOVÁ, fotografka | www.facebook.com/ZuzanaKubickovaFoto

_______________________________________________________________________

"Díky Honzovi za skvělý workshop, nejen že vytvořil moc fajn atmosféru, kde jsem se i já jako začátečník ve focení svateb cítila příjemně, ale i připravená náplň celých dvou dní. Jak po stránce běžných informací z průběhu dne, které člověku ušetří mnohá zbytečná trápení. Přes zkoušku focení venku s mladým párem, kde si to člověk zkusí i v praxi až po druhý den práce na úpravách, které dodají šmrnc to bylo super. Podle mne hromada informací, které se hodí každému fotografovi tohoto tématu."

DITA VODÁKOVÁ FRAJDLOVÁ, fotografka www.facebook.com/TakJakVnimamAvidimSvetJa

_______________________________________________________________________

"Kurz s Honzou, který je mimochodem velmi přátelský, ochotný a vtipný, mi poodhalil blíže - díky přehledně uspořádaným tématům naprosto vše v rámci kompletního svatebního workflow. Velmi mi pomohlo projít si s profíkem část nejméně oblíbenou – tedy nastavení vlastních obchodních podmínek. Dále jsem si díky vyprávěným, reálně prožitým situacím z praxe mohla udělat lepší obrázek o tom „co vše se může na svatbách stát“ a co začátečníci rozhodně ocení dříve, než s nimi sami začnou. Kurz určitě doporučuji všem, kteří to myslí se svatbami v budoucnu vážně."

TEREZA ŠPANKO, fotografka | www.facebook.com/TerezaSpankoPhotography

_______________________________________________________________________

"Honzův kurz jsem si vybrala kvůli jeho fotkám, které mají v sobě krásu a cit, a chtěla bych jsem je mít také takové. Honza nám na kurzu řekl vše jak dělá on sám, a odpověděl na veškeré dotazy. Dozvěděla jsem se vychytávky v Lightroomu a poznala naprosto báječnou partu lidí, což beru jako obrovský bonus tohoto kurzu, protože jste tam všichni za tím jedním cílem, a to zlepšit se. Všem tento kurz doporučuji. Honza je skvělý člověk a pohodář."

JANA MUSILOVÁ, fotografka | www.musilova.net

_______________________________________________________________________

"Setkání s Honzou bylo famózní nejen z důvodu upřímného předání naprosto všech potřebných a jasných bodů pro práci svatebního fotografa, ale celé dva dny se nesly v duchu příjemné zábavy. A jako bonus tam člověk získá další přátele z branže...no není to boží?"

JITKA ŽÍTKOVÁ, fotografka

_______________________________________________________________________

"Honza je uzasny fotograf a hlavne i skvely clovek, takze stoji za to poznat ho osobne a nahlednout pod poklicku toho, jak tvori, premysli a tak. A inspirujici je nejen on, ale i kolegove, se kterymi jsem se tam seznamila a diky dvoudennimu rozsahu WS i vice poznala. Fakt super, urcite doporucuji k nemu vyrazit. Neboji se zodpovedet zadny dotaz a poradi opravdu uprimne a dobre. Po WS zalozil jeste i skupinku na FB, kde muzete zustat dal v kotaktu a pripadne doresit nejake nejasnosti, co jste se treba zapomneli zeptat. Diky! Terka"

TEREZA BRABCOVÁ, fotografka | bfoto.cz

_______________________________________________________________________

"Workshop s Honzou vřele doporučuji."

RADEK BULDOZER HYROŠ, foto a video | RH Production

_______________________________________________________________________

"Honzův workshop byl naprosto skvělý a splnil mé očekávání. Vše probíhalo v kamarádském a veselém duchu. Honza klade důraz jak na technickou kvalitu fotek, tak na obsahovou stránku a nejvíc mě na jeho fotkách baví ty dokonale zachycené emoce. A přesně tohle všechno jsme probírali na kurzu.

První den jsme prošli vše po teoretické části - od shánění zakázek až po svatební smlouvu. Nejpřínosnější pro mě byla ta část, kdy jsme si procházeli konkrétní situace, které mohou nastat, jak jim předejít a případně jak je řešit. Na to totiž bez tolika zkušeností ze stovek nafocených svateb běžně nepřijdete. Při odpoledním focení jsme si ukázali tipy a triky v praxi, dokonce i jak minimalizovat ostré stíny na přímém sluníčku i u obřadu, kde jsou běžně fotografovy možnosti značně omezené.

Druhý den jsme se věnovali úpravám. Měli jsme možnost nahlédnout pod pokličku a vidět jak vypadá Honzovo kompletní workflow při zpracování fotek."

SIMČA JELÍNKOVÁ, fotografka | simonajelinkova.cz

_______________________________________________________________________

"Honzu určitě doporučím jak těm, kteří se focením živí už dlouhá léta, tak i těm, kteří stále nemají odvahu udělat ten první krok k tomu, aby rozjeli svoji fotografickou kariéru. Dostanete skvělé tipy, které vám pomohou roztlačit tu velkou káru strachu a dodá odvahu, i když nemáte fotovýzbroj za X stovek tisíc."

VÍTEK ŠTĚPÁNEK, fotograf | www.fotocamp.cz

_______________________________________________________________________